ScanoGraphics :: Webwinkel algemeen :: Hoe een webwinkel starten?

Hoe een webwinkel starten?

Hoe een webwinkel starten?
Categorie: Webwinkel algemeen
Geplaatst: 03-09-2010 11:37:09
Keer bekeken: 4541
Samenvatting: U wilt een eigen winkel starten of uw bestaande winkel uitbreiden. Dit kan ook met het opstarten van een online winkel, een zogenaamde webwinkel.

Bestaat er vraag naar uw producten?
U heeft een geweldig idee maar het kan voorkomen dat er geen persoon is die op uw producten zit te wachten. Het heeft dan weinig zin om met de webwinkel te beginnen. Ondernemers die al een bestaande winkel hebben kunnen goed inschatten waar de vraag ligt en kunt u de afzetmogelijkheden via de online winkel vergroten. Starters doen er goed aan een marktonderzoek in overweging te nemen. Op deze manier kunt herkennen naar welke producten vraag is en zinloos geld en tijd investeren vermijden. Een gedegen ondernemingsplan is een aanrader.

Bent u er zeker van een online winkel te beginnen? Lees dan de volgende dingen door.

Omdat u met een webwinkel producten verhandeld, bent u als eigenaar ervan ook ondernemer. Daarom dient u zich te registreren bij de Kamer van Koophandel en u moet een btw-nummer aanvragen. Over de producten die u verkoopt bent u verplicht btw te berekenen en ook af te dragen. Informeer bij de Belastingdienst naar de btw-regels.

Het concept
Naast goede producten is ook een goede uitstraling van uw webwinkel belangrijk. Zit uw site onoverzichtelijk in elkaar dan vertrekt men weer snel verlaten nadat hij gevonden is. Een ongeschreven regel zegt dat bezoekers binnen 2 tot 3 klikken gevonden moeten hebben wat ze zoeken anders vertrekt men.

Duidelijke omschrijvingen en goed beeldmateriaal van producten zijn belangrijk bij de presentatie. Vergeet niet dat bezoekers uw producten online niet echt kunnen zien, vasthouden of uitproberen. Afmetingen en uitvoeringen vermelden is ook aan te bevelen.

Verzin een goede bedrijfsnaam en een overeenkomstige domeinnaam. Korte, makkelijk te onthouden domeinnamen vergroten de kans dat bezoekers uw site niet alleen via zoekresultaten vinden maar direct de naam invoeren.

Het systeem
Iedere goede webwinkel heeft een dito systeem erachter. Er zijn verschillende leveranciers van webwinkels maar het is van belang om te weten dat het opzetten van een webshop tijd, kennis en inzicht vereist. Wilt u een professionele online winkel waarmee landelijk wordt geopereerd en is de doelstelling serieuze omzet behalen dan loont het zich daarvoor experts in te schakelen. Een gedegen webwinkel is gebaseerd op een CMS (Content Mangement Systeem) waarmee u zelf de inhoud van uw site kunt beheren. Technische kennis is dan ook niet noodzakelijk.

Een belangrijke factor tot het succes van uw online onderneming is dat de site voldoende snelheid heeft zodat bezoekers zo kort mogelijk hoeven te wachten. Het gebruik van Flash, animated gif's e.d. wordt dan ook afgeraden. Deze gadgets vervelen snel en jaagt bezoekers uiteindelijk weg. Ook wordt het regelmatig niet goed ondersteund door de browsers die bezoekers gebruiken en dan verkoopt u dus niets.

Betaalmogelijkheden
Om uw producten te kunnen kopen moeten ze ook afgerekend worden. Bied meerdere betalingsmethoden aan. iDeal is een betalingsmethjode waarmee via internetbankieren veilig betaald kan worden door de meeste Nederlandse bezoekers.

Promotie
Net als bij een echte winkel, moet u voor een online winkel reclame maken. U wordt niet automatisch bovenaan bij zoekresultaten van Google getoond. Het promoten van uw website kan bijvoorbeeld met Google Adwords, daarnaast is het belangrijk om te kijken of uw webwinkel geoptimaliseerd kan worden zodat zoekmachines uw site beter kunnen indexeren.

Regelgeving
Bij het uitbaten van een webwinkel heeft u met verschillende wettelijke regels te maken. Vraag daarna bij uw Kamer van Koophandel.

Slotsom
Met een webwinkel gaat u echt als ondernemer aan de slag, vergeet niet dat online klanten echte klanten zijn!

Official X-Cart reseller Paypal geverifieerd
X-Cart betalingen