ScanoGraphics :: Webwinkel algemeen :: Gratis webwinkel, wat heb je er aan?

Gratis webwinkel, wat heb je er aan?

Gratis webwinkel, wat heb je er aan?
Categorie: Webwinkel algemeen
Geplaatst: 03-09-2010 11:00:41
Keer bekeken: 1328
Samenvatting: Even zoeken naar gratis webwinkel op Google biedt je momenteel al meer dan 200.000 (!) zoekresultaten. Maar wat is dat eigenlijk en wat heb je er aan?

Laten we eerlijk zijn, voor niets gaat de zon op en gratis bestaat niet. Er zit altijd een addertje onder het gras. Niets nieuws, al vele jaren worden er in verschillende branches gratis dingen aangeboden om uiteindelijk iets (anders) verkocht te krijgen. Als consument bent u vast wel eens verleid door een aanbieding waarbij je een gratis product kreeg.

Bij aanbieders van zogenaamde gratis webwinkels is dit echter niet zo vrijblijvend als vermoed wordt, met vaak verstrekkende en langdurige gevolgen.
We worden met regelmaat door mensen benaderd die meer ellende dan omzet ervaren met de verschillende gratis of ultra goedkope webwinkels.
Wat was dan eigenlijk de verwachting vragen we ons af; gratis een eigen webwinkel online, direct enorme bezoekersaantallen en hoge omzetten die vanzelf binnenstromen? En dat alles gratis? Graag horen we waar dat kan, gaan we zelf ook zo'n webwinkel beginnen!

De realiteit is met alles dat als iets gratis is, je ook niet vreemd moet opkijken als er helemaal niets uitkomt. Steek je er wat in (tijd, energie en budget) dan vergroot je de kans aanzienlijk om rendement te halen.

Waar loop je over het algemeen tegenaan bij 'gratis' webwinkels?
  • Beperkte mogelijkheden in functionaliteit
  • Beperkte mogelijkheden in ontwerp
  • Beperkte mogelijkheden in online betalingen ontvangen
  • Vaak niet mogelijk productinformatie (foto's, teksten) er later weer uit te halen
  • Slechte SEO (zoekmachine optimalisatie) mogelijkheden om gevonden te worden
  • Vaak met vele honderden anderen op dezelfde webserver (kan behoorlijke vertraging in snelheid opleveren)
  • Vaak geen eigen domeinnaam mogelijk
  • Extra mogelijkheden pas toegankelijk bij afname duur abonnement of hoge aanschafprijs
  • En zo gaat de lijst nog een tijdje door ...
Eigenlijk ontbreekt het bij al dit soort 'te goed om waar te zijn' webwinkels aan de noodzakelijke basis elementen die juist een online winkel vandaag de dag kunnen maken of breken. En in een ernstig geval levert het gebruik ervan zelfs een zoekmachine achterstand op die maar moeizaam weer in te halen is.

Gratis;
Free;
Nothing!

Er gevallen waarbij een gratis webwinkel toch voldoet, denk aan personen die van huis uit iets erbij willen verdienen, maar een serieuze ondernemer moet toch inzien dat een online winkel feitelijk niets anders is als een extra filiaal wat geopend wordt. Wel eens iets gehoord over gratis winkelpanden?

De kosten van een webwinkel hoeven niet hoog uit te vallen, we kennen voorbeelden van webwinkels die met een lage investering succesvol geworden zijn maar in de regel moet er toch geļnvesteerd worden om serieuze bezoekersaantallen en overeenkomstige omzet te behalen.
Misschien was het 10 jaar terug nog mogelijk iets online te zetten en vanzelf binnen te lopen, de huidige recessie en grote online concurrentie van vandaag laten dat niet meer toe. De verwachting is dat in de komende 5 jaar de online omzet gaat verdubbelen en die verkoop is nog niet gereserveerd dus kansen genoeg, voor iedereen!

Zorg ervoor dat u een gedegen webwinkel heeft waarmee u ook in de toekomst kan uitbreiden kan en flexibel blijft, vertrouwen uitstraalt en niet als 13 in een dozijn bestempeld wordt. Gratis met handen en voeten gebonden worden laat u over aan de concurrentie.